Iklan

Oct 8, 2011

Makanan Yang Aku Suka

1. Aku suka karipap, tapi pastikan intinya bukan sambal ikan yang kekadang ada tulang sikit2 tu, dan bercampur pula dengan sambal nyor. Bagi inti apa sahaja, keledek, kentang, daging, ayam atau sardin, aku memang suka.


2. Mak memang pandai kalau bab-bab masak lemak putih sawi, lobak putih, kobis, kacang panjang, terung, hmm.. apa lagi yer. Setakat ini hanya masak lemak sayur mak yang paling sedap, dan aku sendiri tak boleh tandingi. Kalau biasanya orang buat cair sahaja, mak punya tak sebab mak letak ikan kembung atau selayang yang direbus / kukus, dan ditumbuk dahulu bersama-sama bawang merah.


3. Aku suka buah-buahan yang belum cukup masak, seperti rambutan yang baru kekuningan, mangga yang baru nak masak, durian yang isinya tidak betul-betul lembik, betik yang masih keras atau nanas muda, yang dicicah cuka yang dicampur garam, gula, cili boh , sedikit belacan, dan isi ikan kembung rebus yang ditumbuk. Fuhhh... terliur sudah.


4. Makanan yang ada kuah atau sambal untuk dicicah seperti roti canai cicah kuah dalca, roti kosong cicah kuah sup kambing kat kedai mamak (aku rindu), ubi kayu rebus cicah sambal bilis, dan macam-macam lagi lah.


5. Sejak aku kenal makanan mamak tahun 1995 di Penang, adik aku selalu mengaitkan aku dengan Penang, mamak dan India setiap kali aku teringin masakan mamak. Empat tahun aku di sana memang aku jadi suka dengan nasi kandar (tapi tak nak kuah banyak2), laksa penang yang dicampur otak udang, char kuey teow, pasembor, dll. Paling aku rindu, char kuey teow dan pasembor. Mana boleh dapat di mana-mana, kecuali di sana sahaja. Kat kl pun susah nak dapat yang sedap. Kat terengganu ni, lagi la.

Haa.. satu yang langsung aku tak jumpa di mana2 selain kat Penang, lauk nasi kandar iaitu telur sotong yang di masak kuning-kuning tu. Tak tahu la nama apa masakannya. Tapi kalau aku makan nasi kandar aper ntah beli kat tepi jalan (mamak tu buka van dia sahaja kat tepi jalan tapi orang beratur punya la panjang!), mesti aku ambik lauk tu. Mujur aku tak gemuk masa tu walaupun asyik duk hentam kolesterol dan lemak manjang. Dah la mahal, RM3.00 tak kurang la. Masa tu tiga ringgit tu dah mahal dah. Dah la student lagi, duduk rumah sewa lagi.

Bila aku duk kl, aku jadi penggemar vadei dan roti nan. Bila duk terengganu, aku kena buat vadei sendiri. Roti nan ada kat mana2, tapi tak lagi sesedap kat kl atau Penang. Johor, lagi la hampeh! Lecturer aku pernah cakap (dia asal Penang), masakan mamak di Johor is the worst mamak's food.

6. Masa aku kecik-kecik dulu, masa mak berpantangkan adik bongsu aku, aku selalu join mak aku makan nasi kosong dengan ikan garam kunyit panggang dengan lada hitam yang ditumbuk dengan sedikit garam. Sedap!



Aku tak berapa boleh minum kopi 'o'... sebab rupanya yang gelap sangat!

2 comments:

  1. assalam aya yus

    citer rasa kita hampir sama tapi satu jer yg sy x bleh makan. nenas muda ( mentah ). mau berguling2 menahan sakit perut :D

    teringin nk makan masak lemak putih pucuk labu. kat bandar ni belum lagi berjumpa. Dulu arwah opah yg masak.

    ReplyDelete
  2. wsalam wachak..

    sakit perut tu bagus, membersihkan usus tu... hehe..

    masak lemak pucuk labu? hmmm... tk pernh mkn. Pokok labu lak tk der kt rumh skrg, kalu tk bleh cuba buat.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...