Iklan

Feb 26, 2013

My Version - Kek Coklat Cip Mudah dan Sedap

Bismillahirrahmanirrahim...

Pada suatu hari yang tenang itu, aku terfikir hendak membakar sesuatu. Sesuatu yang boleh dimakan. Semestinya bukan ubi kayu, sebab membakar ubi kayu hanyalah aktiviti yang tinggal kenangan sahaja. Lagipun mana nak dicari ubi kayu. Pokoknya ada, isinya belum tentu.


Fikir punya fikir, maka teringat akan coklat cip yang ada beberapa paket. Kononnya dibeli untuk buat biskut coklat cip masa kenduri cukur jambul anak saudara, tapi tak jadi. Nak buat biskut coklat cip, cam leceh la plak. Maka aku 'google' la resepi kek yang letak coklat cip, yang senang-senang.


Dan, aku jumpa.


Dan aku ubah resepinya sesedap rasa aku, mengikut apa yang ada didapur.

Hasilnya?




Bahan-bahannya :

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung berpenaik sendiri (aku guna tepung blue key)
1 sdt baking powder
1/2 sdt soda bikarbonat
secubit garam (resepi asal tak letak)

1/2 cawan gula kastor (resepi asal guna 3/4 cawan gula)
1/2 cawan mentega
1 sdt esen vanila
1 cawan buttermilk (resepi asal guna susu biasa)

Cara-caranya :

Campurkan semua tepung, baking powder, soda dan garam. Ayak bersama. Ketepikan dulu. Dalam bekas lain, pukul mentega dengan gula hingga sebati. Jangan risaukan gula yang tidak hancur. Masukkan vanilla, sebatikan lagi. Dan kemudian masukkan buttermilk. (aku buat sendiri buttermilk, hasil meng'google' pasal buttermilk, secawan susu segar + sesudu besar cuka (biasanya aku gunakan apple cider), biarkan sebentar selama 5 minit). Gaul-gaulkan.

Akhir sekali masukkan tepung tadi, sedikit demi sedikit gaul sebati. Adunan adalah agak pekat. Kali pertama buat, aku sangat bimbang kek akan jadi keras. Biasa adunan kek coklat aku cair. Adunan sebanyak ini, sesuai dengan loyang petak kecil, maaf tak pasti saiznya.

Macam biasa, sebelum dimasukkan dalam oven, oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu. Kepanasan bergantung kepada oven masing-masing. Oven aku, seratus lima puluh darjah celcius. Sapukan mentega pada loyang, tabur nipis tepung. Tuang adunan dalam loyang, dan bakar selama mana mahu... eh, sehingga masak. Lebih kurang setengah jam kot. 

Eh.. mana coklat cip. Dah la dalam bahan tak der, dalam cara-cara pun tak sebut. Aper ni... Penipuan resepi ke aper ni????

Hahaha... aku baru sedar, aku terlupa nk letak coklat cip. Bukan dalam kek aku, tapi dalam resepi di atas. Sorry.. hehe. Coklat cip letak 1/2 cawan, masukkan sebelum digaulkan adunan dengan tepung. Akhir sekali, tabur juga coklat cip kat permukaan kek supaya nampak menarik untuk dimakan. Kalau rajin, susun elok-elok. Aku main tabur sesuka hati aku.

Oh.. satu lagi, kalau gunakan coklat cip jenis manis, kurangkan gula. Resepi aku ni, gunakan coklat cip yang jenis manis (aku main hentam beli jer). Sebab itu aku kurangkan gula kepada 1/2 cawan sahaja. Kali pertama buat, aku ikut resepi asal, guna 3/4 cawan gula dan coklat cip dari paket yang sama, mak kata manis sangat. Aku pun rasa manis, tapi tak der la manis sangat hingga tak boleh makan. Kali kedua buat, aku masukkan 1/2 cawan gula dan rasanya sedang elok sahaja.

Ok, ini serius. Resepi ini ringkas, tapi hasilnya sangat memuaskan hati. Cubalah yer.



4 comments:

  1. Hhihih...Ok jugak tu...kita variasikan penggunaan coklat cips tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Doc,

      Kadang2 tu, buat kek atau kuih2 main campak jer aper yg ada, nak perabih bhn2 kt dapur kan. Hihi..

      Terima kasih sudi singgah.

      Delete
  2. uhuhuhu... owh... ankel tau makan je.... masak2... harem tak tau...

    kakakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ankel,

      cukup la ankel pandai buat lawak dan lukis kartun, karang kalu pandai masak lagi, berderet beratur nk masuk minang.. kahkahkah...

      gurau jer ankel, thanks for coming.. :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...