Iklan

Mar 27, 2014

KK dan Kundasang, Sabah - Episod Pengajaran Berguna

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum...


Akibat daripada tiada perancangan ini, hasil pengembaraan kami dua beradik adalah sangat menakjubkan, dan menggembirakan, dan menyeronokkan. Well, maybe sebab faktor tempat lawatan la jugakkan. Hehe... Bagaimanapun, ada sedikit (err.. banyak juga sebenarnya) pengajaran yang perlu aku rasa dikongsikan dengan semua, terutama bagi yang baru pertama kali nak ke sana.




1. Sewa Kereta
 Haa... kereta hitam tu la aku sewa. Viva, manual. Kononnya kereta cc kecil, takut kalau auto tak larat nak panjat bukit. Aku pula tak tanya berapa cc kereta viva tu. Terus cakap nak manual punya. Dah biasa aku redah kancil 850cc manual aku ke mana-mana. Confident la konon. Sekali dapat kereta, masuk dan tutup pintu. Gedegang! Bunyi macam atap zink rumah ditimpa buah jambu busuk! Aku dan adik aku bantai gelak sakan. Apa punya kereta ni! Nak naik ke Kundasang, memang tak ada masalah. Tapi sangat terhegeh-hegeh ketika hendak ke Desa Dairy Farm dan ketika tersilap langkah ke Sabah Tea Plantation (nanti aku cerita pasal ini).

Jadi, nasihat aku, sewa kereta (jangan naik teksi sebab mahal, diaorang tak pakai meter) yang berbaloi dengan tempat yang anda hendak tuju. Dan tolong ambil kereta auto. Hahaha... Tak perlu nak tunjuk bijak cam aku kononnya nak pakai kereta manual.

Oh ya, aku dapat nombor telefon si pemberi sewa kereta itu melalui satu blog. Si pemilik blog rekemen budak tu kerana dia dapat kereta yang baru, bersih dan wangi! RM80 sehari untuk kereta viva. Memang budak tu baik, aku akui. Cuma sayangnya aku dapat kereta yang agak buruk.

Maka aku cadangkan, bagi yang hendak menyewa kereta, mungkin lebih baik cari dengan agensi sahaja. Lebih mudah dan banyak pilihan kot. Aku tak tahu sangat, sebab aku tak sempat nak survey sangat hari tu.





2. Jalan bengkang bengkok dan berbukit-bukit.
Dari Kota Kinabalu ke Kundasang, ambil masa tak lebih 2 jam. Bergantung kepada cara memandu dan kesesakan jalan raya. Juga berapa kali berhenti untuk bergambar misalnya. Bagi yang tak mendapat gambaran sebenar tentang lokasi Kundasang, macam aku, memang agak terkejut sebenarnya. Kita dengar 2 jam tu macam dekat, baca kat blog-blog plak, katanya jalan bengkang bengkok lebih kurang jalan ke Cameron Highland. Tapi fuhhh.... tinggi gila Kundasang ni. Dan ianya hanya disedari selepas melihat bukit bukau yang nun sayup di bawah!

Masa memandu naik ke Kundasang tu, memang tak terasa sangat kita mendaki bukit. Oh ya, kita akan mula naik bukit selepas jumpa kawasan Tamparuli. Alhamdulillah, aku rasa jalannya selamat, tidak sunyi sebab kenderaan pergi dan balik tidak pernah putus. Ada beberapa tempat jalan sedang dibaiki tapi tidaklah teruk sangat. Sepanjang jalan aku tidak nampak sebuah masjid pun, tapi sekejap-sekejap aku nampak gereja, juga gerai menjual daging salai yang tidak halal itu. Rumah-rumah juga ada sahaja di sepanjang jalan, walaupun tak nampak banyak. Pada aku yang biasa memandu untuk perjalanan jauh, jalan yang sunyi dengan kenderaan yang sesekali sahaja muncul dan kiri kanan jalan cuma ada hutan atau kelapa sawit, atau kebun getah sahaja, adalah menyeramkan walaupun disiang hari.



3. Jalan ke hotel atau chalet yang sangat curam
Ketahuilah hotel atau chalet mana-manapun di sekitar Kundasang, jalan untuk ke parkir hotel adalah tersangat curam. J-Residence yang aku baca di mana-mana blog selalu bercerita pasal jalan turun ke hotel yang curam menakutkan aku. Padahal Strawberry Garden Hotel yang aku duduk, juga di tepi jalan besar di sebelah atas bukit, makanya jalan pendek naik ke hotel adalah 45 darjah curamnya! Malah jalan ke hotel apatah yang aku awalnya teringin sangat nak duduk, sebab baca komen-komen yang menarik, rupa-rupanya aku jumpa ketika dalam perjalanan ke Desa Dairy Farm, memandu di jalan yang sangat curam!

Ingat kepada jalan-jalan curam itu, rasa tertekan sungguh, ditambah lagi dengan kereta manual kan. Tapi.. tekanan perasaan mujur cepat benar hilangnya dek pemandangan yang mengambil nyawa (breathtaking). Hahaha...

Contohnya....

Eh.. yg ni tak berapa nak breathtaking... hahaha

Haa... yang betul-betul breathtaking view. But this magnificent view, kalau tengok depan mata adalah lebih indah. Aku rasa tak ada camera yang boleh merakam gambar sebagai mata yang melihat.


4. Kalau geli dan takut, tak perlu ke fish spa
Fish spa kat Tagal Sg. Moroli, hanya beberapa langkah sahaja selepas simpang ke Sabah Tea Plantation. Tiket masuk, aku rasa RM5.00. Belum sempat audit lagi perbelanjaan keseluruhan trip ke Sabah tu, yang termasuk tiket-tiket masuk ke kawasan lawatan. Ada baca-baca kat blog, ikan-ikan tu adalah ikan kelah. Kalau dah biasa buat 'fish spa', tolong jangan bayangkan ikan-ikannya adalah kecil macam ikan laga tu, macam yang aku bayangkan (sebab aku tak google pun pasal fish spa kat sini). Kononnya nak hilangkan penat memandu, aku pergilah ke Tagal Sg. Moroli ni. Sekali mak aihhh... ikan-ikannya besar lengan aku!

Dan aku yang agak penakut dan geli ini, tak berani nak biarkan ikan-ikan besar itu 'menyedut' sel-sel mati kat kaki aku. Aku takut kena gigit!! Ya.. adik aku pun sama nampaknya. Mungkin sepatutnya kami boleh claim semula 2 atau 3 ringgit daripada bayaran kami kerana kami hanya tengok dan menjerit, dan lari sahaja! Hahahahaha..... 

Ikan terdampar dalam rumput tebal, kat jalan masuk ke fish spa tu.

5. Booking hotel dulu please!
Hotel kat Kundasang tu, aku siap-siap tempah seminggu sebelum bertolak. Walaupun adik aku kata, 'tak per kot tak tempah hotel. kita pergi weekdays, mesti ada bilik punya la. dah la hotel banyak'. Aku tak pakai cakap adik aku itu, untuk kes Kundasang sebab aku rasa Kundasang tu mungkin susah sikit nak cari kalau tak tempah siap-siap. Tapi untuk kes Kota Kinabalu untuk malam terakhir kitaorang di Sabah, aku guna pakai cakap dia. Akibatnya... kami kena ambil sahaja bilik yang ada (150 untuk satu malam), selepas penat ke sana ke mari mencari hotel dengan rate kurang daripada seratus.

Pengajarannya di sini, sila tempah bilik hotel siap-siap. Aku tak rasa bilik-bilik yang kurang dari seratus dengan 2 single bed  tak ada sebenarnya. Cuma mungkin hotel-hotel itu standby untuk orang yang buat online booking.

Ada banyak lagi cerita yang aku nak kongsi pasal trip ini sebenarnya. Banyak sangat, sebab walaupun ada beberapa perkara yang mengecewakan, trip ini adalah yang paling best dalam hidup aku! Ye... mungkin trip shopping ke Vietnam dan jalan-jalan ke Phuket dulu, bukan jiwa aku sebenarnya. Hahaha... Nanti aku sambung bercerita lagi. Salam for now.




9 comments:

  1. Sangat merindui Kundasang...
    Last year hanya dapat jalan-jalan di sana sehari semalam. In sha allah, kalau ada rezeki, nak kesana lagi, seminggu!

    Oh, ttg kereta tu, mmg sangat perlu kereta auto, at least VIVA 1.0. Senang nak bergerak sana sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baru pegi, pun dah rindu lagi!

      Kan!

      Delete
  2. Su,
    Nnt cerita lagi ya..
    Kami plan nak ke Sabah balik cuti tahun ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha allah k.sham.. nanti su cerita lagi. Banyak cerita nak kongsi, disamping rekod utk diri sendiri.

      Kenangan terindah sungguh!

      Delete
  3. Hello All =)

    New Resort near Taman Kinabalu Park: Ayana Holiday Resort
    www.AyanaHolidayResort.com

    Please contact us directly and we may offer you 50% - 60% discount.

    Thank you.

    Best Regards.

    ReplyDelete
  4. Salam semua,

    Sewa kereta Axia jimat minyak RM100/day di Kota Kinabalu. Call atau watsapp 014 20 11144 atau 014 20 15157 untuk tempahan.

    TQ

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Riko Adryansyah
    Mobile : +6281365654104 ( WhatsApp )
    E-Mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...