Iklan

Jan 26, 2015

Menyesuaikan Diri

Bismillahirrahmanirrahim

Aku bukannya jenis yang bangun awal pagi. Orang kata, bukan morning person. Bangun sebelum subuh dan ketung ketang memasak kat dapur. Oh.. bukan! Tapi paling lewat pun aku boleh pergi, hingga jam 7.30 pagi jer. Dari kecil aku ada satu perasaan yang susah dihapuskan, iaitu takut kena tinggal atau ketinggalan, dan satu perasaan lagi yang paling aku benci, iaitu bangun-bangun tidur jer, rasa sunyi sepi yang mencengkam-cengkam. Tapi juga, semestinya sekarang sepatutnya bukan aku yang takut kena tinggal sebab ada Aisya yang sepatutnya rasa begitu. Dan selalunya selagi aku tak kerah bangun, budak tu tak akan bangun. Tapi masih juga aku tak suka bangun-bangun sahaja dari tidur dan tengok mak aku tak ada, dan mak pula tak bagitau dia kemana!. Kekadang mak ada ajer keluar awal pagi jam 7 menziarah orang meninggal atau ke rumah tokwan. Ataupun, bangun-bangun sajer, tengok mak tengok syok berborak dengan adik aku! Aku rasa ketinggalan! Hahaha.. teruk betul perasaan.


Ini minggu ke-3, bangun seawal sebelum azan subuh. Keluar dari rumah dengan lampu kereta yang masih kena pasang, dan melihat alam menjadi terang hanya dari dalam kereta. Perasaan adalah tenang. Tenang sangat. Setiap hari adalah hari menyesuaikan diri. Antara perkara genting yang boleh mengganggu adalah perut yang buat hal awal-awal pagi, budak kecil (anak saudara) yang meraung nak ikut, dan macam-macam lagi perkara yang kekadang tidak dijangka. Ada hari dalam minggu lepas, kami terlewat bertolak. Terlewat tanpa sebab yang jelas. Mungkin sebab Aisya termenung lama sebelum pakai baju, sebelum solat subuh. Dan aku pula tiba-tiba nak kena gosok tudung. Kena bakar roti dan buat air milo pula untuk dia. Keluar lambat dalam 3 minit dan aku rasa tidak apa-apa.


Tapi lambat dalam 3 minit itu tak kusangka bermakna 10 minit akan lambat sampai ke sekolah Aisya. Simpang 3 di kampung, dah bersusun 4, 5 buah kereta. Selalunya kereta aku hanya yang kedua kalau tak jadi yang paling depan pun. Kemudian di dua traffic light, 2 kali merah baru kami dapat lepas. Ya Allah, seksanya rasa. Aisya dah siap menangis dalam kereta. Katanya nanti masa perhimpunan siapa yang lambat kena berdiri dekat depan perhimpunan. Aku diam tak terkata apa. Hampir 7.30 kami sampai sekolah dia. Selalunya 7.10 - 7.15 kami dah sampai. Seharian aku rasa bersalah. Tapi masa ambil dia dari sekolah, dia nampak gembira macam biasa. Maka aku mula merancang, pagi-pagi selepas dia bersiap-siap, dia kena bakar sendiri roti, sosej dan goreng telur. Kalau tunggu mama buat segala, ada kemungkinan lambat lagi.


Maka selepas hari itu, kami tak pernah lagi terlewat. Keluar dari rumah tepat jam 6.50 atau awal lagi. Tak boleh lewat seminitpun! Sebab aku baru sedar, mulai jam 6.50 - 7.30 pagi, waktu yang paling sesak dijalanraya! Malah aku juga dah tahu jalan mana dari sekolah dia yang paling senang dan tak tempuh kesesakkan ke pejabat. Jalan dalam ikut tepi tali air itu sahaja! Jalan lain? No way! Aku dah pernah kena. Hahaha...


Alhamdulillah. Aku percaya, keterpaksaan adalah permulaan kepada suatu kebiasaan. Aku suka dengan rutin ini. Aku rasa sangat tenang masuk pejabat seawal 7 .30 pagi, buka tingkap, minum secawan milo panas sambil hirup udara pagi yang segar. Aku rasa tenang, untuk masa ini.


Pagi-pagi tengok burung-burung buat kepoh kat langit biru.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...