Iklan

Dec 18, 2011

Kala Malam Bulan Mengambang


Awal malam itu, dalam pada aku tidak ada 'rasa' sejak akhir-akhir ini, aku terasa kecil hati, dengan mak. Kisahnya, tak perlu dipanjangkan disini. Tapi, pendapat aku, dalam menghormati orang tua, jangan sampai kita memendam terlalu banyak rasa. Binasa diri dan perhubungan akibatnya dikemudian hari. Adalah lebih bagus bersikap terbuka dan saling berbincang sekiranya ada apa-apa.


Dan malam itu aku bawa hati yang 'kecik' itu keluar merayap. Memandu malam selepas berbulan-bulan lamanya aku tidak keluar malam. Mujur dalam 'kecik hati' dan melayan perasaan itu, aku tidak kekok memandu.


Batu Buruk rupanya sangat meriah apabila malam. Manalah aku tahu sebab sudah lama sungguh aku tak keluar waktu malam. Ada dua kiosk yang aku tidak tahu sejak bila kewujudannya di situ, bertentangan dengan pintu masuk restoran A&W. Satu kiosk menjual air, dan satu lagi kiosk menjual donut ala-ala Big Apple, dengan nama Big Boss. Tapi, sungguh, pada aku rasanya lebih sedap dari donut Big Apple kerana rasanya yang elok-elok sahaja manisnya. Tidak manis melenting!


Ada ramai budak-budak 'pixie' mengayuh fixed bike berpuak-puak dimana-mana. Playground, penuh dengan budak-budak dan mak badak, opppsss.. bapak budak-budak. Ada disediakan perkhidmatan mengambil angin malam dengan kereta kuda, tapi aku tidak tahu berapa bayarannya untuk sekali naik. Ada juga motor kecik roda tiga yang disewakan kepada pengunjung, dan menderu-deru atas pasir pantai dalam cahaya lampu limpah. Meriah sungguh!


Tak lama aku disitu, aku sambung membawa hati lara pusing-pusing bandar. Akhirnya jam 10.30 malam, aku mengadap nasi goreng Thai dan mee goreng untuk Aisya di restoran Ananas di Batu Sembilan, yang jaraknya hanya lebih kurang 10-15 minit dari rumah. Pulang jam 11, mak ayah sudah tidur. Cik belum pulang.


Hati aku kecik sampai keesokkan harinya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...