Iklan

Jan 20, 2014

My Version - Tom Yam Pok Tek

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum...


Dah agak lama rasanya tidak berkongsi resepi di sini. Kali ini aku nak berkongsi resepi Tom Yam Pok Teh Tek, yang aku pandai-pandai reka sendiri setelah dua kali makan Tom Yam Pok Tek yang sangat sedap dari restoran Adeq Su Ikan Bakar. Adik ipar aku cakap restoran tu kepunyaan Hairuddin Omar, pemain bola sepak terengganu atau bekas pemain, aku tak pasti sangat la. Aku bukannya kenal pemain-pemain bola yang tak ada kontroversi ni. Hahahaha.... Err, sebenarnya aku tak berapa minat bola sepak ni, jangan ambil hati yer. Kebetulan kawan-kawan adik ipar aku selalu lepak situ, tu yang dia tahu restoran tu. Padahal aku yang hampir setiap hari lalu kut depan restoran tu (semenjak menjadi driver tak bergaji), tak kisah pun kedai yang berbumbungkan atap stail 'bali thatch roofing' yang lengang tu. (baru tahu nama untuk stail gitu sebab baru ajer menyiapkan sebuah tender document bagi projek yang ada gazebo dengan 'bali thatch roofing').

Rupanya restoran tu dibuka mulai jam 6 petang, juga menjadi tempat lepak ramai pemain bola sepak, selain juga merupakan antara tempat lepak Ustaz Azhar Idrus. Malam-malam restoran tu memang penuh la.

Kali kedua aku makan tom yam yang sedap itu, aku tilik satu persatu apa yang ada kat dalam tom yam tu. Kononnya nak buat sendiri nanti. Terfikir juga mesti ada resepi tu kat internet. Boleh cari jer nanti. Tapi tup tup bila mak tanya nak masak apa dengan ikan tenggiri hari jumaat lepas, aku terus terfikir nak masak tom yam. Tak sempat cari resepi dah, main hentam dan campak jer apa yang ada.

TOM YAM POK TEK

Halia & lengkuas- agak-agak la banyak mana nak buat tomyam tu kan - ditumbuk halus

Bawang besar sebiji - di hiris. Sebaiknya bawang holland, tapi kalau tak ada, hentam jer la dengan bawang besar india tu.
Bawang putih - 3-4 ulas, diketuk sedikit.
Cili padi - sebanyak yang anda mampu, diketuk.
Serai - 3 batang, diketuk-ketuk
Asam keping - sekeping cukup
Kuib tom yam Knorr - 2 ketul
Tomato - dipotong kiub
Kobis bunga - dipotong
Carrot - di potong
Cendawan butang - di hiris nipis
Ikan tenggiri - di potong kuib
Udang
Ketam /Lala/Sotong (sekirannya ada, aku tak letak sebab tak ada semua tu dalam peti ais)
Air
Santan atau susu cair ( aku guna santan lebih kurang secawan)
Daun ketumbar (pun tak letak sebab tak ada)
Daun limau purut
Garam / gula secukup rasa.

Tu jer rasanya yang aku bubuh. Aku terfikir juga nak tumbuk buat tomato tu, supaya warnanya lebih merah, tapi kebetulan tomato yang ada kurang merahnya. Maka aku potong-potong gitu ajer. Tomato puri lak tak der. Caranya mudah saja, tuang air dalam periuk, masukkan santan dan kemudian masukkan semua yang ditumbuk/diketuk termasuk kiub tom yam. Carrot dimasukkan dahulu sebab dia lambat masak. Agak-agak dah boleh masukkan yang lain, campak-campakkan ajer semua yang lain tu. Akhiri dengan asam keping, daun limau purut / ketumbar, jangan dilupakan garam dan gula secukup rasa.



Inilah hasilnya!

Aku tak pernah masak tom yam yang letak santan ni. Bimbang juga masa memasak ni, takut tetiba nak buat tom yam tapi hasilnya gulai. Hahaha.. Tapi, alhamdulillah. Memang sedap walaupun tak sesedap yang di restoran punya sebab tak ada sotong, lala dan ketam yang menambah rasa manis seafood. Kuahnya habis dulu sebab sedap dihirup. Hehe..

Selamat mencuba.


13 comments:

  1. Selalu tgk menu ni kat kedai tapi tak berani order...sbb pelik sgt bunyinya...haha

    ReplyDelete
  2. Sama la, dulu pun tk berani order sebab cam pelik... hahaha...

    ReplyDelete
  3. Kak Su, tomyam is sedap. hehehe. Ila suka tomyam putih.

    Ni add blog ila yg baru yer: msnila.blogspot.com

    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Ila.. ksu memg suka tomyam. tapi tk pernh buat tomyam pok tek ni. hehe...
      aik.. blog baru? hehe... nanti ksu jenguk yer.

      Delete
  4. Kalau kedai Siam di sini..
    Kalau pok tek ni.. tom yam putih or kuah cerah.
    Tom yam kung.. itu tom yam yg ada santan.
    Tp anak2 K.Sham prefer yg tom yam biasa or tom yam kung.
    Pok tek dia org kurang suka sbb ada lengkuas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa.. gitu ker k.sham.
      Biasa yg su mkn kt kedai, kalau tom yam putih, kuah cerah tu la kan.
      Kalau tom yam kung, memg merah dan ada udang besar2.
      Sekali tu su gi secret resepi makan tomyam kung, tk ada udang. cam pelik lak rasa. hahahaha...

      Delete
  5. Saya suka tomyam putih kuah cerah..kalau bab nama tomyam sampai hari ni saya masih konpius :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. tomyam tu, sesetgh tempt letak air nyor... memg sedap. tapi sesetgh restoran buat tak jadi, tak sedap.

      Delete
    2. Ohhh..orang letak air nyor yer..kena cuba nih. Boleh ke pakai air nyor dalam tin tu? hehe

      Delete
    3. Ada ker air nyor dalam tin? Tak penh tahu pun... santan tahu la. hahahaha.... Tapi awak cuba la KA, mana tahu kot2 sedap. hehe..

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. ooo,,ltk air nyor?air kelapa ker?xthu la plak..t nk try buat,,thu mkn jer.tq sharing

    ReplyDelete
  8. Salam kak? nak tny sikit, sebab minggu depan kena masak tom yam pok tek kat kolej untuk exam, hurm, kalau lala tu kena rebus dulu ke camne?? tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...