Iklan

Dec 24, 2010

Rutin setiap akhir tahun sejak dua tahun lepas

..ianya adalah persiapan persekolahan anak walaupun tidak seteruk seperti dua tahun lepas semasa mula-mula hendak masuk sekolah atau empat tahun akan datang apabila hendak naik ke sekolah menengah.

Checklist tahun ni :-

1. Beg sekolah - dah ada 3 beg! Bertayar, galas dan kecil sedikit. Biru, pink dan hijau. Semuanya masih elok.

2. Kasut sekolah - 2 pasang, masih muat lagi dan elok.

3. Pakaian - kain masih elok tapi baju kena cari yang lain. Baju sedia ada dah senteng-senteng semuanya.

4. Buku tulis - semua dah ada.

5. Alatulis - pun semua dah ada.

6. Tudung - dah tempah banyak sekaligus tahun lepas.

Tu jer kot, tapi kan, berbeza skit tahun ni adalah baju sekolah. Entah apa ceritanya, teringin pulak nak cari baju siap. Dan baru tahu, rupa-rupanya baju sekolah ni, selain daripada jenama Canggih yg keluar iklan kat tv tu, ada banyak lagi jenama lain. Unggul la, G-trend la, dan macam-macam lagi la. Dan baru tahu juga, baju-baju itu harganya berbeza mengikut saiz, selain daripada kain jenis yg elok atau kurang kualiti mengikut jenama. Dan mahal juga rupanya baju yg siap ni yer. Sehelai baju untuk saiz Aisya iaitu 12 1/2 jenama Canggih adalah berharga RM20.00! Kalau beli 3 helai, dah RM60.00! Fuhhh.. rabak juga poket mama hujung tahun ni nampaknya.

Oleh yg demikian mahalnya.. hahaha.. jenama lain tak berkenan sebab kain kurang berkualiti, maka beli kain ela dan suruh mak ajer jahitkan lagi dua pasang. Hehe...

Terfikir juga, kalau pandai menjahit kan.. mesti boleh jahit sendiri setakat baju kurung tu. Dan bukan setakat boleh jahit baju sekolah anak, baju sendiri pun boleh jahit. Jimat RM26 untuk upah menjahir sepasang baju kurung yg kainnya RM30 jer. Banyak tu!

Err.. hari ni dah start belajar dah. Hahaha.. jahit dan potong baju biasa-biasa jer menggunakan kain reja. Nanti saya upload gambar dlm next entry yer. Bye dulu!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...