Iklan

Oct 10, 2010

Mencari rindumu di angin lalu

:P.. title memang tak bleh blah..

Semalam seorang anak jiran meninggal dunia. Innalillahiwainnailaihirojiun. Budaknya kecil lagi, baru darjah enam, tapi sakit dah agak lama cuma sakitnya tak ada la hinggakan dia tak boleh bangun. Sesekali teruk, masuk wad juga, tapi bila dah segar sikit nampaklah dia sesekali mengayuh basikal perlahan-lahan pusing-pusing di jalan depan rumah. Kasihan dia, tapi dah nyawanya dipinjam hingga selama itu sahaja, kita kena redha sahajalah bukan.

Beberapa bulan lepas, emak dia yang dia panggil ma meninggal dunia. Dua minggu sebelum itu, pak saudaranya yang rumahnya betul2 depan rumah aku pergi dulu mengadap Ilahi. Abahnya sudah beberapa tahun juga pergi. Sekarang dia juga pergi menyertai mereka di alam sana. Memang sedih mengenangkan semuanya, tapi begitulah kehidupan. Tiada yang kekal di dunia ini kecuali Dia yang satu.

Dan kepada aku pula, setiap kali mengadap kematian, setiap kali itulah aku beringat untuk tidak berdendam dan memaafkan dalam erti kata tidak lupa untuk menziarahi selagi nyawa mereka-mereka dikandung badan. Jangan apabila dah tinggal jasad sahaja, baru nak terhegeh2 menziarah. Masa tu tak boleh buat aper dah, nak minta ampun maaf pun dah tak boleh.

Tapi itulah, apabila teringat-ingat apa yang pernah berlaku..hati berat sedikit hendak memulakan langkah. Bermacam-macam alasan pula diberikan pada diri sendiri bagi memujuk hati. Ishh..
Semoga Tuhan ampunkan dosa aku, dosa kedua ibu bapaku, dan mereka-mereka yang pernah hadir dalam hidup aku. Aminn.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...