Iklan

Jan 10, 2012

Cucur Labu vs Pengat Labu

Bismillahirrahmanirrahim....

Dulu masa kecik, masa susah kitaorang, makanan masa senggang seperti petang-petang hari perut lapar minta diisi sebab hujan sedang mencurah-curah, dan kegiatan luar terhenti selain mandi hujan, ialah lempeng nyor, atau ubi keledek atau ubi kayu rebus, ataupun jemput bilis (cucur bilis). Masa tu aku kecik lagi, mek pun belum banyak dapat idea masak-masak. Apa yang mak ajar masak, begitu dan itulah yang kami ikut. Tidak ada tolak tambah. Atau pun apa yang mak masak, yang itulah akan menjunam ke dalam perut kami.

Sekarang, zaman canggih manggih ni, ada macam-macam idea nak mempelbagaikan masakan. Memang sah-sah tak ikut resepi dan cara mak dah. Kecuali masak lemak sayur, yang itu tak boleh lawan masakan mak. Tak ikut cara mak, macam menderhakalah jawabnya. Tak sedap! Hahaha...

Baru-baru ni, aku beli labu kuning (pumpkin) kat Pasar Marang, semata-mata nak cuba buat Pumpkin Pie. Aku berminat dan suka pai-pai ni, tapi tak reti sangat nak buat. Kekadang jadi, adakalanya hancus. Tu, pumpkin pie tu, aku buat pie crust tak jadi... tak boleh nak diangkat, koyak rabak. Last attempt, cuba ikut cara David Miller buat Apple Pie masa dia lawan Sheetal untuk masuk finale Masterchef US Season 1. Hehe... ada bagusnya juga aku tak jemu tengok rancangan tu. Hasilnya.... boleh la, for a first timer doing Pumpkin Pie. Mak kata sedap. Hehe...

And then, ada balance labu yang dah direbus itu, berhari jugak dalam fridge. Masa nak buat cucur jagung, teringat kat labu itu. Makanya, jadi la cucur labu campur jagung. Aku sebenarnya reka jer. Aku agak kalau pisang orang boleh buat cucur pisang, takkan labu tak boleh kan. Lagi pula labu tu, lebih kurang macam ubi jugak isinya. Kan ubi kita boleh kuih goreng-goreng, seperti getuk-getuk goreng, cek mek molek, dan macam-macam lagi. Jadi, aku lenyekkan sajer labu yang dah direbus tu. Campurkan dengan gandum, sebiji telur, bawang besar dicincang, kebetulan ada jagung yang dah dibuang empulurnya, aku campur jer semua. Masukkan sedikit garam. Gaul semua secukupnya, goreng dalam minyak panas terendam. Done!

Kemudian baru-baru ketika berkunjung ke rumah mak saudara, dia menjamu kami dengan pengat labu. First time juga aku makan pengat labu. Aku, kalau bab-bab pengat-pengat ni sebenarnya kurang minat. Sebab manis kan. Tapi aku nak cuba jugak pengat labu ni. Eh.. rupa-rupanya sedap la pulak.

‘Nanti kita cuba buat la mak, pengat labu’, sempat aku sarankan kat mak.

‘Buat jemput (cucur) labu pun sedap’, sampuk mak saudara aku.

Laaa... aku ingatkan akulah orang pertama reka buat cucur labu. Rupa-rupanya orang lain dah biasa buat. Hahahaha.....


P/s : First time buat entri atas permintaan... eh, tipu.. dulu-dulu, pernah buat entri ini atas permintaan juga.. hehe..

2 comments:

  1. terima kasih kerana menunaikan permintaan saya. :)

    ReplyDelete
  2. sama-sama... :)

    cubalah buat, nanti hasilnya boleh tunjukkan... nanti i plak boleh ikut cara u.. hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...